10 padomi, ko ņemt vērā pirms franšīzes iegādes

Nonākot pie lēmuma iegādāties franšīzi, pirms līguma noslēgšanas būtu jāņem vērā vairāki aspekti un jāveic analīze, lai izvēlētos pareizo uzņēmumu. Pasaulē uzņēmumu skaits, kuri piedāvā franšīzes, ir ārkārtīgi liels, tādēļ, lai franšīzes ņēmējs neapjuktu lielajā izvēlē un izvēlētos pareizo sadarbības partneri, viņam, pirms šī soļa speršanas jābūt rīcības plānam. Ko darīt? Te būs daži padomi.

1. Sāc franšīzes izpētes procesu, vispirms izvērtējot un nosakot, kuras ir Tavas stiprās puses.

Būtisks aspekts ir, vai franšīzes ņēmējam padodas pārdošana, mārketings, grāmatvedība vai vadība.

2. Pārliecinies, vai esi apmierināts ar to, ka būs jāizmanto kāda cita radītās sistēmas un darbības modelis.

Franšīzes biznesā franšīzes ņēmējs iegādājas licenci, kas dod tiesības izmantot franšīzes devēja veidoto biznesa sistēmu. Jāņem vērā, ka franšīzes devējam ir arī savi noteikumi, kuriem franšīzes ņēmējam būs jāseko. Ja ir šaubas, ka nākotnē neizmantosi šo sistēmu, bet gribi radīt to pats, neizvēlies franšīzi.

3. Pārliecinies, vai ģimene Tevi atbalsta.

Arī ģimenei ir sava loma franšīzes biznesā, jo ģimenes locekļiem būs jārēķinās, ka šis bizness aizņems lielu daļu franšīzes ņēmēja laika. Sākotnēji no ģimenes locekļu puses var būt arī bažas par risku zaudēt naudu, taču, redzot panākumus, tās izzudīs.

4. Pirms investēt franšīzē, izrēķini esošo neto kapitāla vērtību.

Lai to izdarītu, franšīzes ņēmējam jāizrēķina gan saistību, gan aktīvu vērtība, un starpība starp tiem ir īstā neto vērtība. Šis aprēķins nav nepieciešams tikai franšīzes ņēmējam, to vajadzēs uzrādīt arī franšīzes biznesa pārstāvim.

5. Kad izvēlēti potenciālie franšīzes devēji, ir vērts parunāt ar pēc iespējas vairāk franšīzes ņēmējiem.

Viņiem vajag uzdot pēc iespējas vairāku jautājumu, un pavadīt pēc iespējas vairāk laika, lai redzētu franšīzes ņēmēja ikdienu.

6. Nepārsteidzies ar secinājumu izdarīšanu.

Potenciālajam franšīzes ņēmējam pirms lēmuma pieņemšanas jābūt pārliecībai, ka viņš ir runājis gan ar apmierinātajiem, gan neapmierinātajiem franšīzes ņēmējiem. Pēc tam secinājumus var apspriest ar franšīzes biznesa pārstāvi, un pavērtēt viņa reakciju.

7. Izlasi franšīzes devēja līgumu kārtīgi.

Un tas jādara vairākas reizes. Franšīzes devējs to nosūtīs epastā vai iedos papīra formātā. Ja ir neskaidri jautājumi, tos jāuzraksta uz papīra un, nākamreiz satiekot franšīzes biznesa pārstāvi, jānoskaidro visi jautājumi. Tāpat vērts apspriesties ar zinošāku cilvēku šajā jomā, piemēram, franšīzes konsultantu.

8. Apmeklē franšīzes uzņēmumu.

Kad potenciālais franšīzes ņēmējs ir izvēlējies vienu uzņēmumu, ir vērts iztērēt nedaudz naudas un apmeklēt galveno biroju. Daudzi uzņēmumi rīko atvērto durvju dienas vai tikšanos ar investoriem un franšīzes ņēmējiem, kuru laikā iespējams satikt franšīzes uzņēmuma vadītājus.

9. Pārskati secinājumus.

Atgriežoties no tikšanās ar franšīzes uzņēmuma, ir vērts pārskatīt savas piezīmes, lai pārliecinātos, ka visi neskaidrie jautājumi ir noskaidroti. Ja nē, tad vēl ir laiks pārjautāt franšīzes uzņēmuma pārstāvim vai arī nolīgt franšīzes jomas profesionāli, kurš norādīs, kuri jautājumi vēl ir neskaidri.

10. Galvenais – pārliecība.

Kad noskaidroti darbības principi, pārbaudīts līgums un finanses, viss izrunāts ar franšīzes uzņēmuma pārstāvjiem, citiem franšīzes ņēmējiem, franšīzes biznesa konsultantu un ģimenes locekļiem, jāieklausās sevī. Ja ir pārliecība, ka šis bizness ir piemērotākais, tad atliek tikai noslēgt līgumu un sākt gūt panākumus.

Evelīna Ozoliņa

Lasīt citus rakstus