IKEA, svinot uzņēmuma 75 gadu jubileju, piedāvā īpašu kolekciju

Mantu glabāšanas risinājumi, biežāka tekstila izstrādājumu izmantošana un pārdomāts apgaismojums būtiski uzlabotu Latvijas iedzīvotāju mājvietas, secinājuši IKEA dizaineri pēc iedzīvotāju mājokļu izpētes.

Teju divas trešdaļas iedzīvotāju piekrīt, ka viņu mājās nepieciešamas pārmaiņas, un ir gatavi atvadīties no spilgtajām, rakstainajām tapetēm un brūnajām mēbelēm, kas šobrīd sastopamas ne vienā vien mājoklī visā Latvijā. IKEA, svinot uzņēmuma 75 gadu jubileju, piedāvā īpašu kolekciju – mēbeles, kas izgatavotas pēc pagājušajās desmitgadēs populārāko dizainu principiem. Šo mēbeļu dizains nu jau uzskatāms par ikonisku, un tas iedvesmo arī mūsdienu interjerus.

IKEA

“IKEA sāka ražot ikoniska dizaina mēbeles pirms vairāk nekā 70 gadiem, un, atskatoties uz paveikto, redzams, kā gadu gaitā ir mainījies mājokļu iekārtojums un mēbeļu dizains. Arī Latvijā mājokļu interjers šajā laikā ir piedzīvojis būtiskas izmaiņas. Skandināvu dizaina ietekme un tendences bija novērojamas pat pirms 70 gadiem, taču lielākoties tas atspoguļojās tikai atsevišķos pašdarinātos interjera priekšmetos, jo mēbeļu pieejamība bija ļoti ierobežota,” stāsta IKEA Komunikācijas un interjera dizaina nodaļas vadītāja Baiba Freija.

Raksturojot interjera dizaina attīstību Latvijā, arhitekte, žurnāliste, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Izstāžu centra vadītāja Ieva Zībārte uzsver, ka latviešus raksturo radoša pieeja dažādu dzīves situāciju risināšanā un labi attīstītas amatniecības un rokdarbu prasmes. “Senatnē visa interjera iekārta tika izgatavota ar rokām pašu sētā vai pie tuvākās apkārtnes amatniekiem. Mēbeles darināja no koka, tekstilu no vilnas un lina, un šādus amatnieku darinājumus joprojām redzam mūsdienu interjerā. Padomju laikā rokdarbu prasmes tika liktas lietā, lai pašu spēkiem izgatavotu žurnālos noskatītas lietas, ko tolaik nevarēja nopirkt veikalā. Skandināvu dizains mūsdienu Latvijā ir populārs, pateicoties mūsu līdzīgajam mantojumam, bet “do it yourself” kultūra ir daļa no zaļā dzīvesstila,” saka Ieva Zībārte.

Vairāk gaismas, omulības un kārtības

Izpētot Latvijas iedzīvotāju mājokļus, IKEA dizaineri secinājuši, ka mūsdienās interjers kļūst tuvāks skandināvu stilam: telpās sienas nereti ir krāsotas gaišos toņos – pārsvarā gaiši pelēkā krāsā vai smilškrāsā, – tiek izmantoti dabiski materiāli, galvenokārt koks. Taču tajā pašā laikā Latvijas iedzīvotāji izceļas ar mīlestību pret spilgtām krāsām, izvēloties rakstainas tapetes, košu sienu krāsojumu vai flīzes.

“Runājot par to, ko varētu uzlabot Latvijas iedzīvotāju mājokļos, jāizceļ trīs galvenie izaicinājumi: apgaismojums, mantu glabāšanas risinājumi un mājīguma sajūta, ko iespējams radīt ar interjera priekšmetiem,” saka Baiba Freija. Viņa uzsver, ka, izvēloties piemērotus mantu glabāšanas risinājumus, var ietaupīt līdz pat trešdaļai dzīvojamās platības un uzlabot dzīves kvalitāti pat nelielos mājokļos, kādos nereti mitinās pilsētu iedzīvotāji. Dizainere iesaka arī vairāk padomāt par mājīguma sajūtas radīšanu savās mājās. Lielisku rezultātu var panākt, izmantojot tekstila izstrādājumus – aizkarus, paklājus, spilvenus.

“Latvijas iedzīvotāji pārāk maz uzmanības pievērš mājokļa sienām, bieži vien tās atstājot tukšas. Pieliekot pie sienas gleznas, fotogrāfijas vai spoguļus, mājvieta kļūs personīgāka un omulīgāka,” iesaka Baiba Freija.

IKEA pētījumā** par Latvijas iedzīvotāju dzīves apstākļiem un māju sajūtu secināts, ka 62% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka viņu mājās vai kādā no mājokļa telpām nepieciešams remonts, un viņi ir gatavi ķerties pie uzlabojumiem. Puse iedzīvotāju apgalvo, ka vienmēr ar aizrautību plāno un veic pārmaiņas mājās. 45% aptaujāto labprātāk uzreiz veiktu vērienīgu remontu, nevis nodotos sīkiem uzlabojumiem. 41% respondentu atzīst, ka viņiem patīk regulāri veikt pārmaiņas mājās. Latvijas iedzīvotāji savu sapņu dzīvesvietu raksturo kā modernu māju ar plašiem logiem, lielu dīvānu, iebūvēto skapi, atsevišķu ēdamistabas zonu un virtuves salu.

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā aplūkojama ikonisku mēbeļu izstāde

Par godu IKEA 75 gadu jubilejai Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Rīgā ir izveidota jubilejas izstāde “Leģendas atgriežas”. Tajā var aplūkot IKEA retro dizaina ikonas, kas tapušas 50.–60. gados, košas un izteiksmīgas 70.-80. pērles, kā arī 90.-2000. gadu leģendas atturīgā minimālisma stilā, kas Latvijā saistās ar skandināvu dizainu. Ekspozīcijā redzamas pārmaiņas, kas laika gaitā skārušas mēbeļu ārējo veidolu un ražošanas tehnoloģijas. Izstāde būs apskatāma no 25. janvāra līdz 10. februārim bez maksas.

Par IKEA

IKEA mērķis ir padarīt ikviena cilvēka ikdienas dzīvi labāku. Uzņēmuma ikdienas biznesā tiek ievēroti ilgtspējības principi, un tas atbalsta dažādas iniciatīvas, kas rūpējas par bērniem un vidi. Jau kopš uzņēmuma dibināšanas 1943. gadā Zviedrijā IKEA piedāvā funkcionālas mājokļa labiekārtošanas preces ar labu dizainu un par pieejamām cenām. Šobrīd 50 pasaules valstīs ir vairāk nekā 400 IKEA veikalu. Pirmais IKEA veikals Latvijā tika atvērts 2018. gada 30. augustā.

Inter IKEA Systems B.V. ir IKEA koncepcijas īpašnieks un franšīzes devējs visā pasaulē, un tā mērķis ir ar IKEA precēm uzlabot pēc iespējas vairāk cilvēku dzīvi. Uzņēmums palielina savu tirgus daļu, piešķirot jaunas franšīzes dažādās valstīs atbilstoši konkrētam paplašināšanās plānam.
IKEA franšīzes ņēmējs ir atbildīgs par sava vietējā uzņēmuma darbības organizēšanu, vadīšanu un attīstību, taču tas neietilpst IKEA GROUP sastāvā.

Evelīna Ozoliņa

Lasīt citus rakstus