Kad ir īstais laiks ieiet tirgū ar franšīzi?

Gan dzīvē, gan biznesā laikam ir ļoti būtiska nozīme, un, nokavējot īsto brīdi, kad ieiet tirgū, var nākties gaidīt ilgi līdz nākamajam. Nereti, franšīzes devējam ieejot tirgū pārāk ātri, var sanākt neveiksme un uzņēmējs var nesasniegt paredzēto rezultātu, taču, ieejot pārāk vēlu – to kāds jau būs pārspējis. Zināšanas par to, kad ieiet tirgū var pielīdzināt gatavošanos karam, tādēļ ienaidnieks ir jāsakauj jau pirms tam, kad pienāk uzbrukuma brīdis. Tādēļ būtisks ir jautājums – kad būtu jāiet tirgū, lai bizness nākotnē spētu veiksmīgi attīstīties? Tāpat ir nozīme, kādi dalībnieki tirgū jau darbojas.

Daži datoru ražotāji mēģināja paredzēt, kad būtu īstais laiks, kad ikvienai mājsaimniecībai būs dators. Viņi kāpināja ražošanas apjomus, taču tas bija veltīgi, jo viņi tirgū ienāca desmit gadus par agru. Cits piemērs – daži uzņēmumi testēja tirgū mazus pārnēsājamos radio ar austiņām, kamēr Sony ienāca tirgū ar Walkman bez būtiskas testēšanas, fokusa grupām, tirgus izpētes un iekaroja jaunu tirgu tieši īstajā brīdī.

Arī konkurencei tirgū ir nozīme. Ja franšīzes devējs plāno iet tirgū brīdī, kad tajā darbojas daži lieli spēlētāji, viņam ir jābūt citādam nekā konkurentiem. Ja viņš paredzējis iekarot piemēram, ASV tirgu ar hamburgeriem, kurā darbojas trīs milzīgi uzņēmumi (McDonald’s, Burger King un Wendy’s), kuri kontrolē 72% no tirgus, franšīzes devējam būs nepieciešams, citādāks produkta pozicionējums, profesionālisms, augsti organizēti darbinieki, kā arī spēcīga stratēģija. Tomēr nevajag atmest ar roku biznesa plāniem, jo ir daudz piemēru, kad mazi uzņēmumi ir spējuši iekarot tirgu, kurā darbojas tikai daži spēlētāji un kas ir šķietami pilns. Tā, piemēram, uzņēmums Jimmy John’s iekaroja ASV tirgu, kurā pilnībā dominēja cits uzņēmums Subway, reklamējot svaigāku un augstāku kvalitāti.

Savukārt, ja uzņēmums plānot iet fragmentētā tirgū, kurā nav izteiktu līderu, tad ir būtiski būt straujam. Uzņēmumam nav jābūt perfektam, taču tam ir jākļūst par pirmo un jābūt soli priekšā konkurentiem. Tā, piemēram, Kentucky Fried Chicken bija pirmais lielākais tīkls, kas ražo produkciju no vistas gaļas, Century 21 bija pirmais nekustamā īpašuma kompāniju tīkls, savukārt Holiday Inn bija pirmais moteļu tīkls. Visiem sākumā ir grūtības, taču, ja uzņēmums ir pirmā tirgū, tad tam ir laika atrast risinājumus problēmām.

Evelīna Ozoliņa

Lasīt citus rakstus