Kādu kopīgu kļūdu pieļauj jaunie franšīzes devēji?

Biznesa īpašnieki, kuri apsver savu uzņēmumu transformēt uz franšīzi, nereti pieļauj vienu kopīgu kļūdu, kas ievērojami var traucēt jaunā franšīzes uzņēmuma izaugsmei nākotnē.

Kad jaunie franšīzes devēji piedzīvo neveiksmi, bieži vien viņi min vairākus iemeslus, sākot no nekvalitatīva franšīzes biznesa plāna līdz pat franšīzes devēja zināšanu vai kapitāla trūkuma. Šajā blogā aplūkosim kļūdu, ko nereti dēvē kā kapitāla trūkumu, jo pietiekami bieži tas ir viens no galvenajiem iemesliem, ko franšīzes devēji nosauc pēc tam, kad bizness iegājis strupceļā.

Lai veiksmīgi spētu manevrēt starp dažādajiem franšīzes biznesa izaugsmes posmiem, franšīzes devējam sākotnēji ir nepieciešams ievērojams investīciju kapitāls.

Tomēr bieži vien biznesu pārveidot par franšīzi nolemj tieši maza vai vidēja izmēra kompānijas, līdz ar to šiem uzņēmējiem ir ierobežots kapitāla apmērs, ko investēt attīstībā.

Problēma ir tā, ka franšīzes programmā sākotnēji nereti tiek iekļauts daudz sastāvdaļu, un tas šķiet vieglākais posms, taču vienlaicīgi maksā arī visdārgāk. To, vai franšīzes devējs ir pareizi izrēķinājis, cik liels kapitāls viņam būs nepieciešams, varēs redzēt tad, kad sistēma būs palaista. Tā, piemēram, var rasties situācija, kad viss sākotnēji tiek izveidots, taču pietrūkst kapitāla personālam.

Franšīzes biznesa īpašniekiem vajadzētu izvairīties no pārmērīgiem tēriņiem biznesa sākumposmā un atlicināt līdzekļus rezervē. Rēķinot izdevumus sākumposmā, vajadzētu ierēķināt nelielu rezervi, nevis iekļaut programmā zemākās izmaksas. Labāk, lai kapitāls beigās paliek pāri, nekā pietrūkst, jo aprēķini bijuši pārāk pieticīgi. Ja jaunajam franšīzes devējam īpaši labi neveicas ar biznesa plāna veidošanu un aprēķinu veikšanu, vēlams piesaistīt arī speciālistu, kas objektīvi paskatīsies uz potenciālajiem izdevumiem.

Evelīna Ozoliņa

Lasīt citus rakstus