Kādēļ pāriet uz vairāku vienību franšīzi?

Atvērt pirmo franšīzi ir pietiekoši smags darbs. Tas prasa nervus, neatlaidību un izturību, kā arī mēnešiem ilgu darbu katru dienu un vairāk nekā astoņas stundas. Tāpat bieži vien jaunie franšīzes ņēmēji knapi spēj gūt panākumus šajā biznesā ar vienu franšīzes vienību.

Kad beidzot šim procesam ir iziets cauri un izveidots mazs, bet ilgtspējīgs bizness, rodas jautājums: vai vajadzētu atvērt nākamo tirdzniecības vietu? Un trešo? Un tā tālāk?

Dažkārt uzņēmējs iesaistās franšīzes biznesā, jo vēlas darbu, viņam ir viena franšīzes vienība, paredzami ienākumi un viņš ir apmierināts. Savukārt ir franšīzes ņēmēji, kuri vēlas paplašināt biznesu, līdz ar to viņiem jāpiemīt spējai vadīt vairākas franšīzes vienības vienlaicīgi. Tas ir pavisam savādāk nekā vadīt vienas vienības franšīzi.

Pieredzējuši franšīzes ņēmēji, kam pieder vairāku vienību franšīze, visi kā viens, iesaka pirms paplašināšanās kārtīgi apdomāt, kādēļ tas būtu jādara. Vai tas ir naudas vai diversifikācijas dēļ? Ja atbilde ir – tādēļ, ka franšīzes ņēmējs ir gatavs augt kā līderis, tad ir īstais laiks paplašināt darbību. Tomēr nereti franšīzes ņēmējs domā, ka, ja izdevies izveidot vienu veiksmīgu franšīzes tirdzniecības vietu, tad atliek tikai atkārtot visu tāpat kā iepriekš. Taču tā gluži nav. Franšīzes ņēmējam, kas vēlas pārvaldīt vairākas franšīzes vienības, jāpiemīt citām prasmēm nekā vienas vienības franšīzes ņēmējam. Ar daudzām franšīzes vienībām franšīzes ņēmējs iegūs daudz jaunu pienākumu un darbinieku – grāmatvedības, apmācību, operāciju, personāla speciālistus un citus.

Protams, nav vienas noteiktas formulas vai termiņa, kad ir īstais laiks pāriet uz vairāku vienību franšīzi, taču šis lēmums pavērs durvis uz izaugsmi un attīstību, ja franšīzes ņēmējs iepriekš būs pamatoti izvērtējis savas spējas un nākotnes pienākumus.

Evelīna Ozoliņa

Lasīt citus rakstus