Finansējuma avots uzsākot franšīzes biznesu

Lemjot par franšīzes biznesa uzsākšanu, būtisks jautājums ir finansējuma avots. Daudziem potenciālajiem franšīzes ņēmējiem šīs ir nozīmīgs šķērslis, jo franšīzes biznesa iegāde var būt viņa lielākais finansiālais ieguldījums dzīvē. Tomēr ne visi izprot finansējuma iespējas, procesu vai nepieciešamos līdzekļus ne tikai uzsākšanai, bet biznesa turpināšanai pirmajos mēnešos, tādēļ rezultātā viņu bizness nekad nenostājas uz stingra pamata un beigās cieš neveiksmi.

Liela daļa, biznesa sākumposma iedvesmotu franšīzes ņēmēju, nav pietiekami informēti un neapzinās potenciālos franšīzes finansējuma negatīvos faktorus. Bieži vien franšīzes devējs, runājot par finansējumu, kas nepieciešams biznesa uzsākšanai, liek domāt, ka tam nav vajadzīgs daudz naudas, taču nereti nesniedz skaidru informāciju par kopējo nepieciešamo investīciju apmēru. Ir jāapzinās, ka kopējās investīciju izmaksas iekļauj arī visu vajadzīgo aprīkojumu un darbaspēku. Tādēļ franšīzes devējam ir jājautā pilns nepieciešamo investīciju apmērs. Investīcijās nav tikai sākotnējā maksa par franšīzi, to aprēķinā ir jāiekļauj arī kapitāls, kas nepieciešams, lai nomaksātu rēķinus par biznesu un franšīzes maksājumus līdz brīdim, kad bizness sāk pelnīt tik daudz, lai spētu segt izmaksas, un parasti tas var prasīt 18-24 mēnešus.

Mazākā daļa franšīzes ņēmēju sākotnējām investīcijām izmanto uzkrājumus vai iepriekš saņemtus pabalstus, jo tas ļauj izvairīties no maksājumiem nākotnē, kas samazina ienākumus. Tomēr tā var būt kļūda, ja šis finansējums ir mazs. Viens no nozīmīgākajiem iemesliem, kādēļ daļa franšīzes biznesu bankrotē, ir tieši pārāk zemā kapitalizācija.

Aptuveni 60% franšīzes ņēmēju aizņemas daļu investīcijai nepieciešamo līdzekļu. Daļa no viņiem izmanto kredītus ar ķīlu vai privātpersonu aizņēmumus. Alternatīvi finansējuma veidi ir savstarpējo aizdevumu platformas, taču tajās procentu likmes var būt augstākas.

Evelīna Ozoliņa

Lasīt citus rakstus