Stenderam jauns īpašnieks – Ķīnas investīciju fonds

Latvijas kosmētikas ražotājs Stenders sadarbībā ar ilggadējiem uzņēmuma franšīzes partneriem Ķīnā noslēdzis darījumu ar Ķīnas investīciju fondu par 100% uzņēmuma daļu pārdošanu. Par uzņēmuma jaunajiem vadītājiem kļūst līdzšinējie partneri un franšīzes īpašnieki Ķīnā Mr. Gang Yang un Mr. Yang Zhao.

Jau vairāk nekā gadu Stenders ir strādājis pie investīciju piesaistes, kas palīdzētu atrisināt finanšu saspīlējumu un ļautu uzņēmumam pilnvērtīgi strādāt, attīstīties un turpināt iepriekšējos gados uzsākto izaugsmi. Pēc gandrīz gadu ilgušām pārrunām sadarbībā ar Stenders ilggadējiem Master franšīzes partneriem Ķīnā darījums ir noslēgts ar CICC Ehealthcare Investment Fund, kas ir daļa no viena no lielākajiem Ķīnas investīciju fondiem.

Šī darījuma rezultātā uzņēmuma dibinātāji Jānis Bērziņš, Zane Stavra un līdzīpašnieki Ieva Eglīte, Ameen Ali Y Yamany un investīciju fonds BaltCap Latvia Venture Capital Fund savas uzņēmuma daļas ir pārdevuši augstākminētajam fondam, kas kopš 2017.gada 29.septembra ir uzņēmuma Stenders vienīgais īpašnieks.

Pats fonds uzņēmuma vadībā neiesaistīsies, to darīs līdzšinējie Stenders partneri Ķīnā, tagadējie uzņēmuma valdes locekļi Mr. Gang Yang un Mr. Yang Zhao. Stāsta jaunais Stenders vadītājs un valdes loceklis Gang Yang: “Šis ir ļoti īpašs darījums gan mums personīgi, gan uzņēmumam kopumā. 10 gados, kas pavadīti attīstot Stenders zīmolu Ķīnā, esam pieredzējuši, kā ģimenes uzņēmums izaudzis par globālu tirgus spēlētāju, kā attīstījušies produkti un zīmols kopumā. Esam priecīgi, ka spējām piesaistīt investīciju fondu un esam pārliecināti, ka apvienojot mūsu pieredzi Āzijā un finanšu resursus ar uzņēmuma vadošo speciālistu un vadītāju zināšanām un starptautisko pieredzi, mēs atgriezīsim uzņēmumu uz izaugsmes ceļa. Mūsu primārais uzdevums tagad ir sakārtot finanšu situāciju, lai uzņēmums spētu turpināt savu darbību ar pilnu jaudu. Esam dzirdējuši, ka cilvēki satraucas par to, ka produkti tagad tiks ražoti Ķīnā. Varam visus nomierināt, jo tas būtu absolūti neloģisks solis. Ražošana ir un paliks Latvijā, plānojam to pat paplašināt, nodrošinot arī jaunas darba vietas.”

“Mūsu mērķis, kādēļ esam investējuši uzņēmumā, ir palīdzēt Stenders zīmolam globālajā attīstībā, saglabājot zīmola izcelsmi un stāstu, ko veidojuši Stenders dibinātāji, uzņēmuma vērtības un kvalitātes standartus. Stenders ir un paliks uzņēmums, kas nesīs Latvijas vārdu pasaulē kopā ar zīmola un produkta konkurētspējīgajām vērtībām ārvalstu tirgos, tai skaitā Ķīnā, – Ziemeļeiropas dabas bagātībām, dabiskām sastāvdaļām un izmeklētiem aromātiem.”

“Ķīna jau vairāk nekā 7 gadus ir Stenders lielākais tirgus un šis ir loģisks solis sadarbības stiprināšanā un uzņēmuma tālākā darbībā. Šobrīd Ķīnā darbojas 125 Stenders veikali, kas ir vairāk nekā puse visu uzņēmuma veikalu pasaulē. Līdzšinējie Ķīnas partneri ir daudz darījuši, lai Stenders vārds Ķīnā būtu ekvivalents augstas kvalitātes vannas un ķermeņa kosmētikai, kas sevī glabā stāstus par Latvijas dabu un tajā atrodamajām dabas bagātībām. Ar piesaistītajiem papildu resursiem mēs noteikti varēsim turpināt attīstību un stiprināt savas pozīcijas kosmētikas tirgū ne tikai Ķīnā un Āzijā, bet arī globālā mērogā. Produktu ražošana, kā līdz šim, notiks Latvijā pēc Eiropas Savienības izdotajām kosmētikas regulām un GMP un ISO kvalitātes standartiem. Īpašnieku maiņa nekādā veidā neietekmē šos kvalitātes standartus, pēc kuriem uzņēmums ir strādājis līdz šim un turpinās strādāt nākotnē, “ komentē Baiba Čipa-Ziemele, STENDERS Globālā Mārketinga un attīstības vadītāja.

Lai nodrošinātu uzņēmuma stratēģisko un operatīvo darbību, ir plānots izveidot uzņēmuma augstākas vadības komandu, kuras sastāvā tiks iekļauti arī līdzšinējie uzņēmuma vadošie darbinieki. “Esam pārliecināti, ka pats svarīgākais ir nevis tas, kas ir uzņēmuma īpašnieki, bet gan tas, kas turpinās darbu pie zīmola un tā produktu attīstības. Mums ir svarīgi, ka to turpinās darīt un uzņēmumu uz priekšu vest tie cilvēki, kas vislabāk pārzina procesus un uzņēmuma vērtības,” piebilst Gang Yang.

Stenders ir dabas iedvesmots kosmētikas zīmols un eksperts vannas un ķermeņa kopšanas kosmētikas ražošanā jau kopš 2001.gada. Stenders kosmētiku var iegādāties vairāk nekā 220 veikalos un departamenta veikalos 25 pasaules valstīs – Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, Somijā, Austrijā, Vācijā, Portugālē, Spānijā, Francijā, Ungārijā, Rumānijā, Slovākijā, Polijā, Krievijā, Baltkrievijā, Gruzijā, Kazahstānā, Kirgizstānā, Armēnijā, Ukrainā, Japānā, Ķīnā, Saūda Arābijā, Filipīnās, Vjetnamā.

Evelīna Ozoliņa

Lasīt citus rakstus