Kā kļūt par veiksmīgu uzņēmēju?

Lai gūtu panākumus un kļūtu par veiksmīgu uzņēmējam, un, tajā, skaitā franšīzes ņēmējam, ir jāveic smags darbs un nepieciešama liela pacietība, jo nepastāv vienota padoma un rīcības plāna, kas spētu aizvest jauno uzņēmēju biznesa augstumos.

Protams, visiem panākumus guvušajiem uzņēmējiem ir vienoti darbības aspekti, kas ir ļāvuši izveidot veiksmīgu un pelnītspējīgu biznesu, taču, ja tas būtu pārāk vienkārši, tad veiksmīgu uzņēmēju būtu daudz vairāk. Pasaulē ir publicētas neskaitāmas grāmatas un interneta raksti par to, kāds ir biznesa veiksmes noslēpums, taču ne visi, kas tos izlasa, kļūst par veiksmīgiem uzņēmējiem.

Būtiska nozīme ir jaunā uzņēmēja (arī franšīzes ņēmēja) entuziasmam, neatlaidībai un pozitīvajai attieksmei. Lai attīstītu šos aspektus, ir nepieciešams sekot dažiem padomiem, kurus apskatīsim šajā rakstā.

1. Mīli to, ko dari.

Entuziasms ir atslēga, kā panākt, lai biznesa stratēģija īstenotos un attīstītos. Ja uzņēmumu vadīsi, neieguldot sevi visu, būs grūti. Neatlaidība ir tas faktors, kuram vienmēr jābūt līdzi, vienalga, vai komunikācijā ar citiem cilvēkiem, vai darot darbu, vai vadot uzņēmumu.

2. Sper mazus solīšus.

Mesties uzreiz vienā darbībā “uz visu banku” ne vienmēr nes veiksmi. Protams, ir veiksmes stāsti par cilvēkiem, kuri vienreiz ir investējuši visu naudu un pēc pusgada vai dažiem gadiem “izcēluši” lielo naudu, taču tas notiek reti. Jebkuram jaunuzņēmumam ir būtisks riska menedžments un nozīmīga ir sabalansētība. Tāpat zaudējumus iespējams vieglāk pārciest, ja sākotnēji esi uzņēmies mazāku risku.

3. Mācies no citiem.

Veiksmīgi uzņēmēji bieži vien pirms sava uzņēmuma izveides ir strādājuši pie citiem, jo pavadot dažus gadus nozarē un mācoties no laba mentora, būs labs atspēriena punkts. Mācies no savu priekšgājēju kļūdām un nemitīgi domā, kā uzlabot viņu īstenoto modeli. Atrodi kādu, kurš vēlas mācīt, un domā par sava biznesa uzsākšanu.

4. Mācies sevi pasniegt.

Pašpārliecinātība un labas runas spējas var būt nozīmīgs panākumu faktors, tādēļ svarīgi ir iemācīties, kā dalīties savā vīzijā ar citiem. Tomēr ir jāatceras, ka uzmanības centrā vienmēr jābūt klientam.

5. Nemitīgi rīkojies.

Veiksmīgu uzņēmēju raksturo nemitīga atrašanās kustībā. Viņi nevar analizēt katru detaļu, jo tālu ar to netiks. Uzņēmuma sākuma stadijā nav laika prokrastinācijai. Par uzņēmumu jādomā 24/7, bez atvaļinājuma vai dienām, kad slimo, jo šis ir darbs, kas prasa kustību bez pārtraukuma. Jāizveido darbības plāns un jārīkojas, kā arī jāspēj zibenīgi pieņemt lēmumus un uzticēties instinktiem.

6. Izveido plānu.

Ir vērts izlasīt pēc iespējas vairāk grāmatu un publikāciju par veiksmīgiem uzņēmējiem, piemēram, Stīvu Džobsu vai citiem. Protams, lai izveidotu veiksmīgu biznesa plānu, tam nav jābūt ļoti garam, un aptuveni 10 lappušu garš plāns būs pietiekami apjomīgs, lai tajā iekļautu visu, kas nepieciešams, lai uzsāktu biznesu.

7. Izveido reputāciju.

Lai jau laicīgi iepazīstinātu potenciālos klientus un sabiedrību ar savu darbību, ir vērts izveidot mājaslapu vai blogu, kurā dalīties savā pieredzē, tādējādi jau laicīgi iegūstot uzticību.

8. Nekad nav par vēlu, lai sāktu.

Daudzi veiksmīgi uzņēmēji savu biznesu ir sākuši salīdzinoši vēlu. To var skaidrot ar dzīves laikā iegūto pieredzi, kas ļauj savādāk analizēt procesus un pieņemt lēmumus.

9. Izveido savu “A komandu”.

Laicīgi atrod savas uzticamības personas, kurām piemīt tās spējas un prasmes, kas nepieciešamas biznesa īstenošanai, kā arī kuras papildina viena otru.

10. Atceries par attieksmi.

Uzņēmuma dibinātāja attieksme noteiks to, kā bizness strādās un kā tas tiks uztverts. Vai vadītājs būs despots vai neklausīsies citu darbinieku viedokļos? Vai strādās kā komanda un uztvers visus līdzvērtīgi, iedvesmos ar savu darbību arī pārējos? Veiksme ir atkarīga arī no kļūdām, problēmu risinājumiem un spējas rast kompromisu.

Evelīna Ozoliņa

Lasīt citus rakstus