Kā finansēt franšīzes iegādi vai attīstību?

Franšīzes iegāde var būt vienkāršs veids, kā sākt savu ceļu uz biznesu. Nav jāuztraucas par zīmola nostiprināšanu tirgū, dizaina lēmumu pieņemšanu, mārketingu un cenu politiku.

Tāpat franšīzes devējs nodrošina nepieciešamās apmācības un informāciju biznesa uzsākšanai.

Tomēr, lai gan sākt uzņēmējdarbību franšīzes ietvaros ir vienkāršāk nekā tradicionālā veidā, arī šis bizness prasa gan sākotnējos ieguldījumus, gan finansējumu attīstībai. Ja uzņēmējam nepietiek ar pašu kapitāla līdzekļiem, ir svarīgi apzināt alternatīvas, kā piesaistīt naudu biznesam.

Kredīts bankā

Banku piedāvātie līdzekļi nereti ir bāzes scenārijs, kā uzņēmēji var finansēt savu biznesu. Komercbankas piedāvā gan aizdevumus, gan kredītlīnijas, gan citus papildus pakalpojumus (piemēram, POS terminālu apkalpošanu). Tomēr bieži vien bankas kredīta saņemšanai ir nepieciešams sniegt nekustamā īpašuma ķīlu. Tāpat arī pats finansējuma saņemšanas process var būt salīdzinoši ilgstošs un smagnējs.

Tāpēc kredītu bankā uzņēmumi parasti izmanto kad bizness jau ir nostabilizējies un stabili pelnošs. Kredītu ziņā aktīvākās izsniedzējas ir “Swedbank”, “SEB”, “Luminor” un “Citadele”. Tomēr šobrīd arī citas Latvijā strādājošās bankas, piemēram, “BlueOr”, “Industra” un “Signet Bank” arvien aktīvāk strādā uzņēmējdarbības finansēšanas virzienā.

Alternatīvais finansējums

Alternatīvais finansējums ir vienkārša alternatīva vai papildinājums bankas finansējuma produktiem. Šo finansētāju līdzekļi ir parasti līdzīgi vai nedaudz dārgāki par banku likmēm, bet aizdevuma saņemšanas process ir daudz gludāks, ērtāks un ātrāks, tādejādi aiztaupot vadītāja laiku finansējuma meklējumos.

Piemēram, alternatīvā finansējuma tirgus līderis “Capitalia” jau 15 gadus piedāvā finansējumu uzņēmumiem apmērā no 10 000 eiro līdz pat 1 miljonam eiro. Ar termiņu no 2 līdz 36 mēnešiem “Capitalia” aizdevums ir piemērots gan ikmēneša tēriņu segšanai, gan lielākai investīcijai.

Investors

Ja, uzsākot franšīzes biznesu, nepietiek ar saviem finanšu līdzekļiem, arī tradicionālie kreditētāji (bankas vai alternatīvie) parasti nelabprāt piedāvā savus aizdevumus, jo uzņēmumam vēl nav apgrozījuma, un finansētāji nevar pārliecināties par uzņēmuma spēju līdzekļus atmaksāt. Šādā gadījumā labākā alternatīva ir piesaistīt investoru, kas kļūtu par līdzīpašnieku un palīdzētu attīstīt arī biznesu.

Investoru var meklēt savu kontaktu lokā (tas var būt jebkurš cilvēks ar naudu) vai dažādos biznesa eņģeļu tīklos, piemēram, Latban. Vienīgi jāatceras, ka, atšķirībā no bankām un alternatīvajiem finansētājiem, kas var piedāvāt līdzekļus gan no 10 tūkstošiem eiro līdz pat daudziem miljoniem eiro, privāto investoru ieguldītāju apmērs parasti nepārsniedz 100 tūkstošus eiro.

Kopsavilkumā – franšīzes izveidei un attīstībai ir pieejamas daudzas finansējuma iespējas, un katram uzņēmējam būtu svarīgi tās izvērtēt, izvēloties sev piemērotāko un ērtāko.

 

Evelīna Ozoliņa

Lasīt citus rakstus